czwartek, 3 listopada 2011

Hawajska Tarta z Ananasem i Kurczakiem

Jakiś czas temu wybierając się  na wieczór Panieński stylizowany na klimaty Hawajskie postanowiłam zrobić jakieś fajne danie na ananasową nutę i padło na tartę.





Składniki na blachę o średnicy 20 cm.

Składniki na ciasto:
80 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki curry
3 łyżki soku z ananasa (lub wody)

Składniki na marynatę:
1 łyżka oleju
3 łyżki soku z ananasa
1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka miodu

Składniki na nadzienie:
250 g piersi z kurczaka
280 g ananasa
100 g pora
150 g zielonej papryki
50 g szynki parmeńskiej
100 g startego żółtego sera
2 jajka
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, curry do smaku

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, łączymy ze wszystkimi składnikami marynaty, mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Zimne masło kroimy w małe kawałki dodajemy do mąki, proszku do pieczenia, curry, soli i łączymy składniki. Dodajemy sok z ananasa i wyrabiamy gładkie ciasto. Składniki można również połączyć w mikserze. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 20 cm wykładając ciastem również brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.



W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną szynkę, aż nabierze złotobrązowego koloru. Szynkę przekładamy do miski, następnie wrzucamy małymi porcjami na patelnię odsączonego z marynaty kurczaka. Smażymy, by się zbrązowił, a sos odparował. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pora pokrojonego w plasterki oraz przyprawy. Całość smażymy około 5 minut. Przekładamy do miski z szynką, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy ananasa i 3/4 ilości sera.

W kubeczku roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy i łączymy z wystudzonymi składnikami nadzienia. Przekładamy całość do tortownicy, posypujemy resztą sera i wstawiamy na około 35 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Upieczoną tartę zostawiamy w piekarniku na około 10 minut, po tym czasie kroimy i podajemy. 



Dziewczyny były zachwycone smakiem tarty. 

Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Klaudia, do dzis wspominam ta hawajska tarte, byla rewelacyjna !! (Asica)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Asiu, w razie czego na Twoje panieńskie zrobię dwie :)

    OdpowiedzUsuń