niedziela, 27 listopada 2011

Sosik do wszystkiego

Zacznę od tego, że sos z poniższego przepisu wyszedł pyszny. 
Docelowo miał urozmaić pieczeń z mięska mielonego, ale po zrobieniu okazało się że nadaje się do makaronu, dań zapiekanych a nawet do podania na zimno np. jako pierzynka do jajek na twardo.






Pieczarkowy sos

Składniki:

300 ml wywaru z drobiu,
100 ml śmietany,
20 dag pieczarek lub grzybów leśnych
tłuszcz do pieczarek,
żółtko,
3 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
natka pietruszki,
sól,
pieprz,
przyprawa warzywna.


Sposób przygotowania :
Oczyszczone i pokrojone pieczarki usmażyć. Przygotować zasmażkę z mąki i tłuszczu. Rozetrzeć z zimnym wywarem. Zagotować. Gotować następnie 10 minut. Co jakiś czas zamieszać. Wsypać pieczarki. Lekko podgrzać. Zdjąć z ognia. Przestudzić. Roztrzepać śmietanę z żółtkiem. Wlać do sosu, szybko mieszając trzepaczką. Wsypać posiekaną natkę. Dodać przyprawy do smaku.

2 komentarze:

  1. nie sądziłam,ze sos pieczarkowy może być podany na tak wiele sposobów,wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam jest naprawdę pyszny, a gęstość sosu zależy tylko i wyłącznie od Nas. Jak chcemy bardziej gęsty wystarczy dłużej gotować a nadmiar płynów odparuje.

    OdpowiedzUsuń