czwartek, 29 grudnia 2011

Koreczki z tortilli

Bardzo fajna i prosta przekąska dająca wiele możliwości.








SKŁADNIKI ( na 2 duże talerze koreczków):

Nadzienie 1:
·                     1 tortilla lub przygotowane wcześniej naleśniki
·                     1 mały serek topiony ( u mnie pieczarkowy)
·                     4-5 liści kapusty pekińskiej
·                     5 plastrów szynki konserwowej

 SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Tortille posmarować dokładnie serkiem topionym. Ułożyć na niej liście kapusty oraz szynkę. Dokładnie, ciasno zwinąć w roladkę. Włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i pokroić ostrym nożem na ok. 2 cm kawałki. Do każdego wbić wykałaczkę. Przechowywać do podania w lodówce.
Nadzienie 2:

·                     1 tortilla lub przygotowane wcześniej naleśniki
·                     200 g białego sera tłustego
·                     2 duże ogórki konserwowe
·                     2 jajka
·                     sól, pieprz


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ugotować na twardo. Pokroić w kostkę razem z ogórkami. Biały ser rozdrobnić widelcem, dodać do niego jajka i ogórki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na tortillę, zwinąć w roladkę i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i pokroić ostrym nożem na 2 cm kawałki. Do każdego wbić wykałaczkę, przechowywać do podania w lodówce.


Polecam. 

1 komentarz: