Zawsze fajnie mieć coś w lodówce na wypadek niespodziewanych gości.
Nutellowy deser
Składniki:
krem
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki nutelli
2 usztywniacze do śmietany (opcjonalnie)
ponadto:
200 g mrożonych owoców najlepiej kwaskowatych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki galaretki malinowej
Sposób wykonania:
Owoce rozmrozić. Umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać cukier i cytrynę. Wymieszać, a następnie zmiksować. Na koniec dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ( jeśli deser ma być zjedzony dosyć szybko nie musicie używać usztywniacza, jeśli ma stać w lodówce trochę dłużej, przed rozpoczęciem ubijania dodajcie 2 usztywniacze ). Ubitą śmietanę podzielić na pół. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę nutelli i chwilę razem ubijać (tylko do połączenia składników).
Do drugiej części ubitej śmietany dodać drugą łyżkę nutelli i bardzo delikatnie zamieszać np. widelcem albo patyczkiem do szaszłyków. Chodzi o to by uzyskać dwukolorowy efekt ( nutella była w temp. pokojowej, w innym wypadku będzie twarda i trudna do rozmieszania).
Na dno pucharków ułożyć przygotowane wcześniej owoce. Następnie jednokolorową warstwę nutellową. Na koniec dodać warstwę dwukolorową.
Deser dowolnie udekorować i umieścić w lodówce na 30 minut.
Smacznego :)
200 g mrożonych owoców najlepiej kwaskowatych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki galaretki malinowej
Sposób wykonania:
Owoce rozmrozić. Umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać cukier i cytrynę. Wymieszać, a następnie zmiksować. Na koniec dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Odstawić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ( jeśli deser ma być zjedzony dosyć szybko nie musicie używać usztywniacza, jeśli ma stać w lodówce trochę dłużej, przed rozpoczęciem ubijania dodajcie 2 usztywniacze ). Ubitą śmietanę podzielić na pół. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę nutelli i chwilę razem ubijać (tylko do połączenia składników).
Do drugiej części ubitej śmietany dodać drugą łyżkę nutelli i bardzo delikatnie zamieszać np. widelcem albo patyczkiem do szaszłyków. Chodzi o to by uzyskać dwukolorowy efekt ( nutella była w temp. pokojowej, w innym wypadku będzie twarda i trudna do rozmieszania).
Na dno pucharków ułożyć przygotowane wcześniej owoce. Następnie jednokolorową warstwę nutellową. Na koniec dodać warstwę dwukolorową.
Deser dowolnie udekorować i umieścić w lodówce na 30 minut.
Smacznego :)