Składniki, 2 porcje:
Kurczak:
• 300 g filetów z kurczaka (2 małe sztuki)
• sól i pieprz
• 2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
• 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
• 1 łyżka listków rozmarynu + dodatkowo do dekoracji
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki
Sos balsamiczny i truskawki:
• 5 łyżek octu balsamicznego
• 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
• 2 łyżeczki soku z limonki
• 1,5 łyżki oliwy extra vergine
• sól i pieprz
• ok. 1 szklanka pokrojonych truskawek
dla leniuszków propozycja wykorzystania gotowego sosu balsamicznego:
Kurczak:
• 300 g filetów z kurczaka (2 małe sztuki)
• sól i pieprz
• 2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
• 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
• 1 łyżka listków rozmarynu + dodatkowo do dekoracji
• 2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki
Sos balsamiczny i truskawki:
• 5 łyżek octu balsamicznego
• 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
• 2 łyżeczki soku z limonki
• 1,5 łyżki oliwy extra vergine
• sól i pieprz
• ok. 1 szklanka pokrojonych truskawek
dla leniuszków propozycja wykorzystania gotowego sosu balsamicznego:
Sałatka:• garść rukoli z fetą i winegretem
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem, włożyć do głębokiego talerza, dodać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, limonkę (sok i skórkę), wymieszać, natrzeć i odłożyć na ok. godzinę do lodówki (można na dłużej).
- Do miski włożyć wszystkie składniki sosu i wymieszać, dodać truskawki, wymieszać. Można przygotować nieco wcześniej.
- Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, położyć filety razem z marynatą i grillować przez 4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę (kurczak powinien już być pokryty ciemnymi paskami) i grillować przez 3,5 minuty. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć filet kawałkiem folii aluminiowej i trzymać tak pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć folię i polać kurczaka sosem z truskawkami. Po pół minucie odstawić z ognia. Udekorować świeżym rozmarynem. Podawać z sałatką z rukoli i fety.
Źródło: kwestiasmaku.pl