Myślę, że fajnie mieć kilka popisowych dań w swoim kuchennym repertuarze.
Jednym z nich może być ta oryginalna sałatka:
Sałatka z jarmużem, awokado i truskawkami
Poza sezonem na świeże truskawki możemy używać np. malin, gruszek lub brzoskwiń.
Składniki, 1 porcja:
• 100 g jarmużu
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 1 łyżka rodzynek lub żurawiny
• 1/2 łyżki soku z cytryny
• 1/2 łyżeczki miodu
• kilka kosteczek sera pleśniowego (np. Gorgonzoli, Lazura, Brie) lub sera feta
• 3 truskawki
• 1/2 awokado
• winegret, wymieszane: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz
Przygotowanie:
• 100 g jarmużu
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 1 łyżka rodzynek lub żurawiny
• 1/2 łyżki soku z cytryny
• 1/2 łyżeczki miodu
• kilka kosteczek sera pleśniowego (np. Gorgonzoli, Lazura, Brie) lub sera feta
• 3 truskawki
• 1/2 awokado
• winegret, wymieszane: 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jarmuż opłukać i ugotować na parze (ok. 5-6 minut). Następnie odciąć liście od twardej części pośrodku i posiekać (jeśli oczywiście nie był wcześniej rozdrobniony). Rozgrzać patelnię razem z oliwą, pokrojonym na plasterki czosnkiem, grubo posiekanymi orzechami, rodzynkami lub żurawiną i wszystko lekko zrumienić co chwilę mieszając.
- Dodać jarmuż i mieszając od czasu do czasu smażyć przez ok. 1-2 minuty. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i dodać miód.
- Odstawić z ognia, dodać pokrojony w kosteczkę ser (pod wpływem ciepła zacznie się roztapiać). Dodać pokrojone truskawki i awokado i delikatnie przemieszać, wyłożyć na talerz, polać winegretem.
Źródło: kwestiasmaku.pl