środa, 10 czerwca 2015
Szpinak + truskawki + mozzarella i jeszcze orzeszki :)
Składniki, 2 porcje:
• 2 porcje szpinaku• 1 kulka (125 g) białej mozzarelli• 1 - 2 łyżki śmietanki kremowej 30%• 250 g świeżych truskawek• 2 łyżeczki cukru• 1/3 szklanki orzechów włoskich• chrupiąca bagietka, opieczona w tosterze
Sos balsamiczno - czekoladowy:• 180 g truskawek, pokrojonych na kawałki• 1 łyżka miodu• 2 łyżki octu balsamicznego• szczypta świeżo zmielonego pieprzu• 1 łyżeczka oliwy extra vergine• 1 pełna łyżeczka kakao
Dla leniuszków polecam gotowy sos balsamiczny najlepiej klasyczny:
Przygotowanie:
Do rondelka włożyć wszystkie składniki sosu, mieszając zagotować, od razu odstawić z ognia i zmiksować. Przetrzeć przez sitko aby otrzymać gładki sos. Szpinak opłukać, osuszyć i posiekać jeśli ma duże liście, włożyć do salaterek lub do głębokich talerzy. Mozzarellę rozdrobnić odrywając długie "warstwy". Skropić śmietanką kremową, ułożyć na szpinaku, wszystko oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone na kawałki i posypane cukrem truskawki oraz podsuszone na patelni i posiekane orzechy. Polać połową sosu, w reszcie sosu maczać kawałki chrupiącej bagietki - pycha!