Różowy torcik na ryżowym spodzie
Potrzebne składniki:
Spód:
150g czekolady deserowej
50 g wafli ryżowych
l łyżeczka. skórki startej z cytryny
Wierzch:
250g malin lub innych sezonowych owoców (mogą być mrożone)
l łyżeczka. skórki startej z cytryny
Wierzch:
250g malin lub innych sezonowych owoców (mogą być mrożone)
120g cukru
600g mielonego twarogu
300g jogurtu naturalnego
1 op. cukru waniliowego
5-6 łyżeczek żelatyny
"Wykonanie:
- Ułożyć na dnie tortownicy papier do pieczenia, a następnie obręcz tortownicy.
- Czekoladę pokroić na kawałki i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wafle przeznaczone na spód drobno pokroić i zagnieść z płynną czekoladą. Masę przełożyć do tortownicy i równomiernie przycisnąć do dna. Wstawić do lodówki.
- Maliny wymieszać z połową cukru. Twaróg utrzeć na gładką masę z pozostałym, cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem.
- Żelatynę, podgrzewać w niewielkiej ilości wody aż do rozpuszczenia, po czym wymieszać z 4 łyżkami twarogowego kremu, a następnie z pozostałym kremem.
- Rozsmarować na ryżowym spodzie potowe twarogowego kremu. Pozostały krern wymieszać z malinami i również przełożyć do tortownicy. Wygładzić patką powierzchnię kremu. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Oddzielić krawędź tortu od obręczy tortownicy zanurzonym w gorącej wodzie nożem, zdjąć obręcz i przenieść ciasto na talerz.
- Wafle pokroić na trójkąty i ułożyć na torcie. Zetrzeć z czekolady - przy użyciu obieraczki do warzyw i owoców - 2 łyżki wiórków i posypać nimi tort.
Rada: Tort wygląda bardzo apetycznie po ozdobieniu go garstką świeżych malin.
Wygląda apetycznie :) a przepis chyba tylko groźnie brzmi a w rzeczywistości jest całkiem łatwy do wykonania. Polecam
Źródło: kulinarna-galeria-arty-styczna.blogspot.com