SKŁADNIKI
2 PORCJE
250 ml mocnej kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem
4 łyżeczki brązowego cukru
100 ml zimnego mleka
6 - 8 kostek lodu
2 PORCJE
250 ml mocnej kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem
4 łyżeczki brązowego cukru
100 ml zimnego mleka
6 - 8 kostek lodu
opcjonalnie: 1 gałka lodów waniliowych / śmietankowych lub 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
PRZYGOTOWANIE
Dwie duże, wysokie szklanki włożyć do zamrażarki aby się schłodziły. Zaparzyć kawę, posłodzić i dokładnie wymieszać. Ostudzić (można włożyć do garnka z zimną wodą).
Włożyć lód do pojemnika blendera, dodać mleko, ostudzoną kawę i opcjonalnie lody lub mleko skondensowane. Zmiksować przez kilka sekund.
Wyjąć zimne szklanki z zamrażarki, wlać kawę (najlepiej z wysoka aby powstała piana), opcjonalnie włożyć dodatkowe kostki lodu i posypać brązowym cukrem. Można też udekorować bitą śmietaną. Kawę najlepiej podawać od razu po przelaniu do szklanek kiedy jest najwięcej piany.
PRZYGOTOWANIE
Dwie duże, wysokie szklanki włożyć do zamrażarki aby się schłodziły. Zaparzyć kawę, posłodzić i dokładnie wymieszać. Ostudzić (można włożyć do garnka z zimną wodą).
Włożyć lód do pojemnika blendera, dodać mleko, ostudzoną kawę i opcjonalnie lody lub mleko skondensowane. Zmiksować przez kilka sekund.
Wyjąć zimne szklanki z zamrażarki, wlać kawę (najlepiej z wysoka aby powstała piana), opcjonalnie włożyć dodatkowe kostki lodu i posypać brązowym cukrem. Można też udekorować bitą śmietaną. Kawę najlepiej podawać od razu po przelaniu do szklanek kiedy jest najwięcej piany.
Źródło: Kwestia smaku