Krem z kalafiora - składniki:
pół świeżego kalafiora1 marchewka
ok. 500 ml wywaru z warzyw lub kostka rosołowa BIO
1 czubata łyżeczka czerwonej pasty curry
odrobina soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Przygotować wywar z warzyw lub zagotować z wodą kostkę rosołową. Kalafior i marchewkę opłukać i pokroić na kawałki. Dołożyć warzywa do przygotowanego wywaru warzywnego. Gotować na średnim ogniu/mocy do miękkości warzyw. Dodać pastę curry i ewentualnie sól i pieprz do smaku. Zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
Pieczone nóżki kurczaka z cytrynowo-ziołowym kuskusem - składniki:
4-6 nóżek kurczakagarść suszonych ziół (ja wybrałam: oregano, czosnek, słodką paprykę, rozmaryn, bazylię)
sól i pieprz
oliwa z oliwek
pół szklanki kaszki kuskus
10 pomidorków koktajlowych
ulubione świeże zioła (ja dodałam natkę pietruszki i bazylię)
garść uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
sok wyciśnięty i skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowanie:
Kurczaka skropić oliwą i doprawić suszonymi ziołami, solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.
Kaszkę kuskus wsypać do miski i zalać gorącą wodą (max. 1 cm ponad powierzchnię kaszki), przykryć miskę szczelnie folią aluminiową i odstawić na kilka minut.
Wciąż ciepły kuskus doprawić dressingiem: 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, skórka otarta z cytryny, sól i pieprz.
Do przestudzonego kuskusu dodać posiekane, świeże zioła (natka pietruszki, bazylia), uprażone ziarna słonecznika oraz ćwiartki/połówki pomidorków. Serwować na zimno lub ciepło.
Źródło: ciasto.co