piątek, 10 lipca 2015
Zakręcona Pizza
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 cebula
8 pomidorów koktajlowych
6 pieczarek
0,5 czerwonej papryki
100 g szynki pieczonej albo salami
150 g sera (użyłam goudy)
sos
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii, tymianku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W szklance albo miseczce przecier pomidorowy łączymy z wodą, sprasowanym czosnkiem i przyprawiamy, dobrze mieszając.
Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy połową sosu, układamy na nim co tylko chcemy pamiętając
o podzieleniu składników na dwie części.
Ja użyłam, pieczarek, pomidorków przeciętych na ćwiartki, papryki pociętej w paski, szynki pieczonej,
cebuli pociętej w piórka i startego sera. Następnie rolujemy ciasto w poprzek i tniemy na kawałki ok 2 cm.
Układamy w tortownicy albo formie na tartę. Czynność powtarzamy z pozostałymi składnikami.
Pieczemy ok 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku na 200 C
Źródło: niezlymlynek.blogspot.com