Bardo smaczna i efektowna przystawka, przekąska.
Składniki (na 3 porcje, czyli 6 kokilek):
- 5 kromek białego chleba tostowego-
35 g mielonych migdałów-
50 g miękkiego masła-
1/2 cebuli-
1 ząbek czosnku-
35 g płatków migdałowych
- sól, pieprz
- 400 g brokułów
- 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 50-70 g słodkiej śmietanki 18%
1 łyżeczka soku z cytryny
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Z chleba odkroić skórki, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać mielone migdały, rozpuszczone masło i 3 łyżeczki wody.
Cebulę i czosnek posiekać. Dodać razem z częścią płatków migdałowych do chleba. Posolić, popieprzyć, wymieszać. Przełożyć do okrągłych niedużych kokilek o średnicy 8 cm i podpiec przez 15 minut.
W tym czasie zblanszować różyczki brokuła i ułożyć na chlebie w foremkach. Połączyć obydwa rodzaje śmietany, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Powstałym sosem polać brokuły i posypać odłożonymi płatkami migdałowymi.
Zapiekać przez kolejne 15 minut.