Składniki :
4 filety śledziowe "a'la matjas" z oleju (około 20 dag)
sos:
1 spore twarde, słodkie jabłko
1 mała czerwona cebula
sok z połowy cytryny
1 czubata łyżka majonezu
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
3 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 płaska łyżeczka cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
1 spore twarde, słodkie jabłko
1 mała czerwona cebula
sok z połowy cytryny
1 czubata łyżka majonezu
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
3 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 płaska łyżeczka cukru
świeżo zmielony czarny pieprz
do podania:
cytryna pokrojona na ósemki
gałązki koperku lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, następnie pokrój na małe paseczki, przełóż do miski, od razu spryskaj sokiem z cytryny.
cytryna pokrojona na ósemki
gałązki koperku lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, następnie pokrój na małe paseczki, przełóż do miski, od razu spryskaj sokiem z cytryny.
Obraną cebulę pokrój na drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki (zostaw łyżeczkę cebuli do dekoracji) przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
Filety pokrój na kawałki na "jeden kęs".
Na półmisku rozłóż sos, na nim ułóż kawałki śledzi. Udekoruj kawałkami cytryny i zielonymi listkami. Sos po bokach posyp kawałeczkami cebuli.
Źródło: www.mniammniam.com