Grillowana pierś z kurczaka pod cytrynową pierzynką + Ziemniaczane placuszki kminkowe z sosem pomidorowym z sałatką z rukoli.
Składniki
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki
- przyprawa do grilla
- cytryna
- gałązki rozmarynu
- 15 dag sera żółtego w kawałku np. tylżyckiego
Sposób przygotowania
1. Mięso natrzeć przyprawą do grilla.
2. Papryki pokroić w paski. Ser pokroić w słupki.
3. W każdej piersi kurczaka naciąć kieszeń. Umieścić w niej paski papryki i ser.
4. Mięso przełożyć na folię, skropić oliwą, obłożyć plasterkami cytryny, dodać po gałązce rozmarynu.
5. Zawinąć w folię, grillować na gorącym ruszcie około 25 minut.
Składniki (na 4 porcje):
- 800 g mączystych ziemniaków
- sól
- 50 g plus 2 łyżki masła
- 150 g mąki pszennej
- 4-5 łyżek mleka
- 3 łyżki ziaren kminku
- garść czarnych oliwek
- papryka
sos pomidorowy:
- 250 g przecieru pomidorowego
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz (kolorowy), szczypta cukru
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i gotować do miękkości w osolonym wrzątku przez około 25 minut. Odlać wodę i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Dodać łyżeczkę soli i ostudzić.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić 50 g masła, lekko przestudzić, a następnie dodać je do ziemniaków wraz z mąką oraz mlekiem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Pokrytymi mąką rękami uformować z ciasta 12 kulek, ułożyć je na blasze i rozpłaszczyć na placuszki grubości palca i średnicy 8 cm.
Posypać kminkiem, kawałkami papryki i oliwek i na każdym placuszku rozłożyć po kilka wiórków masła - w sumie 2 łyżki.
Piec placuszki w gorącym piekarniku przez około 30 minut, aż się przyrumienią i będą chrupiące.
Przygotowanie sosu:
przecier pomidorowy wlać do rondelka i podgrzać na średnim ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wsypać szczypiorek.