Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 g konfitury malinowej
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki płatków migdałów
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przygotowanie
- W misce łączymy ze sobą 200 gram mąki pszennej, 50 gram mąki ziemniaczanej, 50 gram cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Suche składniki mieszamy ze sobą następnie dodajemy 200 gram masła oraz 4 żółtka (białka wykorzystamy do przygotowania bezy).
- Całość wyrabiamy do powstania jednolitej masy.
- Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach.
- Dokładnie umyty i pokrojony rabarbar łączymy z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, połową łyżeczki cynamonu oraz 200 gramami konfitury malinowej.
- W osobnej misce miksujemy białka stopniowo dodając cukier. Pod sam koniec miksowania dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Tak przygotowane i wystudzone ciasto najpierw smarujemy konfiturą malinową na to rozkładamy masę rabarbarową na, którą wylewamy ubite białka, następnie całość posypujemy płatkami migdałów.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. I gotowe!
Źródło: kobiece inspiracje