SKŁADNIKI ( na formę do tarty 27 cm):
Na ciasto:
Na ciasto:
• 3 szklanki mąki
• kostka margaryny
• 2 żółtka
• pół szklanki cukru
• łyżka cukru waniliowego
• 4 łyżki mleka
• szczypta soli
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
1. Przygotować ciasto: mąkę przesiać i posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mleko i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić, uformować kulę. Odciąć 1/3 ciasta na kruszonkę. Obie części zawinąć w folię. Ciasto na tartę włożyć do lodówki na 30 minut, a ciasto na kruszonkę na ten sam czas do zamrażarki.
2. Ciastem po wyjęciu z lodówki wyłożyć formę do tarty ( jeśli używamy metalowej to najpierw ją wysmarować dokładnie tłuszczem). Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni.
3. Na ciepłe ciasto układamy owoce w moim przypadku są to jabłka z kapotu, , które obficie posypuję cynamonem.
4. Następnie pozostałe ciasto ( z zamrażarki) zetrzeć na samą górę na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną tartę piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30 minut. Wyciągnąć i ostudzić.
Polecam ...