Wątróbka drobiowa z jabłkami
Od dłuższego czasu miałam ochotę na wątróbkę ale przyrządzoną w sposób nietradycyjny. Udało mi się znaleźć ciekawy przepis i muszę przyznać, że wątróbka wyszła pyszna.
Składniki
- 5 łyżek mąki
- 4 jabłka kwaskowate, np, szara reneta
- sok z połowy cytryny
- łyżka masła lub oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- kilka łyżeczek chrzanu ze słoiczka
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
1. Wątróbki oczyścić, opłukać, oprószyć pieprzem i mąka, podsmażyć na rozgrzanym maśle lub oleju.
2. Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
3. Wyjąć z patelni wątróbki, na tłuszczu podsmażyć jabłka. Gdy zmiękną oprószyć solą, cukrem i majerankiem, smażyć jeszcze przez chwilę.
4. W formie żaroodpornej ułożyć warstwę wątróbek, posypać solą i majerankiem, przykryć jabłkami. Zapiekać 10 minut w temp. 180 st. C.
2. Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
3. Wyjąć z patelni wątróbki, na tłuszczu podsmażyć jabłka. Gdy zmiękną oprószyć solą, cukrem i majerankiem, smażyć jeszcze przez chwilę.
4. W formie żaroodpornej ułożyć warstwę wątróbek, posypać solą i majerankiem, przykryć jabłkami. Zapiekać 10 minut w temp. 180 st. C.