Przygotowanie: 15 min
Robienie sosu: 3 min
Porcja: 220 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 grejpfruty
- 20 dag wędzonej szynki drobiowej
- 2 łyżki kaparów
- 20 dag żółtego sera
- papryczka chili
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- 4 plastry ananasa z puszki
- łyżka płynnego miodu
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Grejpfruty zetnij z jednej strony, wydrąż środki. Z miąższu grejpfrutów zdejmij przezroczyste błonki. Miąższ drobno pokrój, a z błonek wyciśnij sok. Wymieszaj go z roztartym czosnkiem, posiekaną papryczką chili, miodem i musztardą. Sos dopraw solą i pieprzem, połącz z olejem.
2. Do pokrojonych grejpfrutów dodaj drobno pokrojone ananasy, kapary, szynkę pociętą w paseczki oraz ser pokrojony w kosteczkę. Wszystko posyp tymiankiem.
3. Sałatkę polej sosem. Wymieszaj. Umieść w wydrążonych skórkach grejpfrutów i tak podawaj. Ewentualnie udekoruj gałązkami tymianku.
Robienie sosu: 3 min
Porcja: 220 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 grejpfruty
- 20 dag wędzonej szynki drobiowej
- 2 łyżki kaparów
- 20 dag żółtego sera
- papryczka chili
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- 4 plastry ananasa z puszki
- łyżka płynnego miodu
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Grejpfruty zetnij z jednej strony, wydrąż środki. Z miąższu grejpfrutów zdejmij przezroczyste błonki. Miąższ drobno pokrój, a z błonek wyciśnij sok. Wymieszaj go z roztartym czosnkiem, posiekaną papryczką chili, miodem i musztardą. Sos dopraw solą i pieprzem, połącz z olejem.
2. Do pokrojonych grejpfrutów dodaj drobno pokrojone ananasy, kapary, szynkę pociętą w paseczki oraz ser pokrojony w kosteczkę. Wszystko posyp tymiankiem.
3. Sałatkę polej sosem. Wymieszaj. Umieść w wydrążonych skórkach grejpfrutów i tak podawaj. Ewentualnie udekoruj gałązkami tymianku.
Polecam