Torcik jako sylwestrowa potrawa spisał się na medal. Wszystkim bardzo smakował i nic po nim nie zostało.
Tort naleśnikowy z pieczarkami - składniki
- 50 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
Sos beszamelowy:
- 5 dag masła
- 5 dag mąki
- 1/2 l mleka
- 10 dag tartego ementalera
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 1/2 l mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka masła do posmarowania tortu
Tort naleśnikowy z pieczarkami - sposób przygotowania
Obierz pieczarki i cebulę, oczyść je i drobno pokrój. Wrzuć na rozgrzany olej, smaż 15 minut. Zrób sos beszamelowy: rozgrzej masło w rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać. Uważaj, aby zasmażka się nie rumieniła! Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj mleko. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj tarty ementaler i podgrzewaj, mieszając, aż ser się rozpuści. Dodaj pieczarki z cebulą, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. Zrób naleśniki: utrzyj mikserem składniki ciasta, usmaż cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Zrób tort: w żaroodpornym naczyniu ułóż jeden naleśnik. Posmaruj go sosem beszamelowym i przykryj następnym naleśnikiem. Postępuj tak, aż nie będzie już naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku połóż łyżkę masła, przykryj folią aluminiową i piecz 30 minut w temp. 180°C.