SKŁADNIKI ( na 3 duże porcje):
Źródło: Jamie Olivier "Każdy może gotować"
Źródło: Jamie Olivier "Każdy może gotować"
· 3 woreczki ryżu
· 1 duży por
· 250 g pieczarek
· 2 filety z kurczaka
· kieliszek białego wina
· kawałek masła
· 285 ml chudej śmietany
· 1 cytryna
· pęczek natki pietruszki
· oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie por przeciąć wzdłuż, a następnie pokroić drobno w poprzek. Pieczarki pokroić w plasterki, a mięso w średniej wielkości paseczki.
2. Na patelnie wlać oliwę i wrzucić niewielki kawałek masła. Dodać por, białe wino i małą szklankę wody. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką lub folią i dusić 5 minut. Natkę pietruszki drobno posiekać, mięso przyprawić solą i pieprzem i wrzucić na patelnie. Dodać połowę pietruszki, śmietanę i pieczarki.
3. Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu 10 minut. Na końcu wycisnąć do sosu sok z połówki cytryny. Ewentualnie doprawić jeszcze raz do smaku. Ryż wyłożyć na talerze, polać stroganowem i posypać resztą pietruszki.