Składniki: (na małą blachę 24x17 cm)
Masa:
Gotowa masa do karpatki
Masa:
Gotowa masa do karpatki
Dodatkowo:
Paczka herbatników ( 180 g)
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
garść płatków migdałów
10 sztuk małych bez
Sposób przygotowania:
Masę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dno blaszki wyłożyć warstwą herbatników. Ciastka posmarować cienko powidłami.
Odłożyć 3 łyżki masy na bok. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na powidła. Masę wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników.
Posmarować powidłami i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników.
Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by ciastka zdążyły zmięknąć.
Przed podaniem udekorować ciasto (można to zrobić wcześniej, ale bezy, które spędzą w lodówce kilka godzin, zmiękną i nie będą chrupiące. Można także udekorować przed włożeniem do lodówki, ale odłożyć połowę bez i te pokruszyć i ułożyć na cieście później).
Płatki migdałów wsypać na suchą patelnię, podgrzewać do uzyskania lekko złotego koloru.
Bezy pokruszyć. Mieszanką bez i migdałów udekorować ciasto.
Smacznego :)