poniedziałek, 6 października 2014

Ciasto super proste

Pani Walewska bez pieczenia ....



Składniki: (na małą blachę 24x17 cm)

Masa:

Gotowa masa do karpatki

Dodatkowo:

Paczka herbatników ( 180 g)
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
garść płatków migdałów
10 sztuk małych bez


Sposób przygotowania:

Masę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.


Dno blaszki wyłożyć warstwą herbatników. Ciastka posmarować cienko powidłami.

Odłożyć 3 łyżki masy na bok. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na powidła. Masę wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników.

Posmarować powidłami i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników.

Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.

Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by ciastka zdążyły zmięknąć.

Przed podaniem udekorować ciasto (można to zrobić wcześniej, ale bezy, które spędzą w lodówce kilka godzin, zmiękną i nie będą chrupiące. Można także udekorować przed włożeniem do lodówki, ale odłożyć połowę bez i te pokruszyć i ułożyć na cieście później).

Płatki migdałów wsypać na suchą patelnię, podgrzewać do uzyskania lekko złotego koloru.

Bezy pokruszyć. Mieszanką bez i migdałów udekorować ciasto.

Smacznego :)