Składniki, 4 porcje:
• 50 g mąki, najlepiej krupczatki
• 50 g schłodzonego masła + do wysmarowania foremek
• ekstrakt z wanilii
• truskawki (+ ewentualnie maliny i borówki)
• cukier waniliowy lub migdałowy
• 4 łyżki zrumienionych na patelni migdałów
• 4 łyżeczki likieru (np. amaretto)
• cukier puder
Wykonanie:
• 50 g mąki, najlepiej krupczatki
• 50 g schłodzonego masła + do wysmarowania foremek
• ekstrakt z wanilii
• truskawki (+ ewentualnie maliny i borówki)
• cukier waniliowy lub migdałowy
• 4 łyżki zrumienionych na patelni migdałów
• 4 łyżeczki likieru (np. amaretto)
• cukier puder
Wykonanie:
- Przesianą mąkę i drobno posiekane masło wraz z ekstraktem z wanilii rozetrzeć palcami i szybko uformować kulkę. Jeśli ciasto nie chce się skleić można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
- Truskawki pokroić wymieszać z malinami lub borówkami. Foremki wysmarować masłem i wypełnić owocami do 2/3 wysokości. Posypać cukrem waniliowym i migdałami, skropić likierem. Z ciasta wykroić 4 kółka, każdym przykryć owoce w foremce. Wierzch udekorować truskawką i migdałem. Piec przez około 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni, a owoce puszczą sok. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.