Składniki:
0,5 kg twarogu tłustego
50 ml śmietany 18%
100 g zielonego ogórka
5-7 rzodkiewek
50 g żółtego sera
0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
sól, pieprz do smaku
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl wody
200 g szynki konserwowej w plasterkach
Przygotowanie:
Twaróg zmiksować w blenderze. Przełożyć do miski dodać śmietanę, startą na dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki pokrojone w drobną kostkę (bez skórki), żółty ser pokrojony w kostkę i zioła dalmatyńskie. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę wlać do twarogu i wymieszać.
Foremkę wyłożyć folią spożywczą i plasterkami szynki. Przełożyć masę serową i z góry również położyć plasterki szynki. Całość szczelnie owinąć folią i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podać z pokrojonym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Źródło: kobiece inspiracje