Wykonanie:
- Śledzie przepłukać kilka razy pod zimną wodą, następnie moczyć przez kilka godzin i ponownie przepłukać (na rynku mamy śledzie o różnej zawartości soli w zalewie, więc czas moczenia też bywa różny – najlepszą metodą jest po prostu posmakowanie śledzia po kilku godzinach i ocenienie, czy już jest OK).
- Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, by nieco napęczniała. Następnie zlać wodę.
- Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kosteczkę.
- Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Kolejno dodać pokrojoną paprykę i dusić całość ok. 5 minut. Następnie wrzucić ananasa, żurawinę, koncentrat pomidorowy, pikantny ketchup, ocet i syrop z ananasa. Wymieszać. Dusić ok. 15-20 minut. Na koniec doprawić całość pieprzem, solą i cukrem. Ostudzić.
- Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na paseczki ok. 1,5cm. Wymieszać je z wcześniej przygotowanym farszem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki się ‚przegryzły’.
Źródło: kulinarneprzeboje.pl