środa, 28 sierpnia 2024

Nowy cykl : THERMOMIX


Moja pierwsza bardzo ambitna potrawa

 

 JAJKA SADZONE na parze .

Nie ma co ukrywać - nie jest to ambitna potrawa, o której zdawać by się mogło,  nawet nie warto pisać, ale nie w tym przypadku.

Dla mnie jest wyjątkowa :) - dlaczego? ano dlatego, że było to pierwsze  przygotowane przeze mnie danie . 

Jak wyszło ?? 

Hmmm, szybko, smacznie i mniej kalorycznie. O czym nie wiedziałam i na to nie wpadłam , to zanim rozbije się jajka można dodać ulubione dodatki .

Przepis uważam, za udany i wart wypróbowania.

https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r151570


Sposób przygotowania:


  • Do naczynia miksującego wlać wodę 400 g wody, gotować 5 min/100°C/obr. W tym czasie górny wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia. Papier natłuścić olejem, wbić jajka (max. 6)  posypać ulubionymi przyprawami lub dodatkami.
  • Na głęboką dolną nakładkę Varomy, nałożyć "płytką"  nakładkę z przygotowanymi jajkami, zamknąć ja przykrywką Varomy gotować na parze 6 min/Varoma/obr. 1 
W zależności od preferencji związanej z konsystencją jajek czas gotowania można dobierać indywidualnie.

Smacznego.