W internecie znalazłam całkiem ciekawy przepis, który postanowiłam przetestować.
Ziemniaki pieczone w folii
Składniki (dla 2-3 osób)
- 5 dużych ziemniaków
- 300 g wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz, suszony koperek
- masło
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i każdy osobno ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Między plasterki ziemniaków wkładać plasterki boczku i cieniutkie krążki cebuli. Następnie posypać solą i pieprzem, na każdym ziemniaku ułożyć wiórki masła i posypać suszonym koperkiem podług gustu przyprawą .
Folię zawinąć do góry i zagiąć brzegi tak, by ziemniaki były całe nią owinięte. Ułożyć na blasze.
Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 1 godzinę. Przed upływem czasu o ile lubimy ziemiaczki bardziej chrupiące można odwinąć folię.
- 300 g wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz, suszony koperek
- masło
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki i każdy osobno ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Między plasterki ziemniaków wkładać plasterki boczku i cieniutkie krążki cebuli. Następnie posypać solą i pieprzem, na każdym ziemniaku ułożyć wiórki masła i posypać suszonym koperkiem podług gustu przyprawą .
Folię zawinąć do góry i zagiąć brzegi tak, by ziemniaki były całe nią owinięte. Ułożyć na blasze.
Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 1 godzinę. Przed upływem czasu o ile lubimy ziemiaczki bardziej chrupiące można odwinąć folię.
Polecam.