czwartek, 19 grudnia 2013
Na świątecznym stole, trochę inaczej
Ryba z szynką parneńską
cztery filety z pstrąga lub flądry
cztery plastry szynki parneńskiej
1/2 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
kilka czarnych oliwek
pół świeżej bułki, pokruszonej
sok wyciśnięty z jednej cytryny
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, oliwa z oliwek
W naczyniu żaroodpornym wymieszaj oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu. W powstałym sosie dokładnie zanurz ryby, odstaw całość na kilka godzin.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, odlej z naczynia sos i obłóż każdy filet plastrem szynki. Ziemniaki z łyżką natki wymieszaj z połową odlanego sosu i ułóż w naczyniu obok ryby. Posyp pokrojonymi w plastry oliwkami, zalej resztą zalewy, posyp pokruszoną bułką. Piecz około pół godziny. Smacznego!