Gulasz pieczarkowo-pomidorowy
To pożywna zupa, której smak na pewno będzie zaskoczeniem dla gości na bożonarodzeniowym śniadaniu. Dodatkowo, jest bardzo prosty w przygotowaniu.
średnia cebula
łyżka oleju
cztery ząbki czosnku, zmiażdżone
duża puszka pomidorów rozdrobnionych, w sosie własnym
kilogram małych pieczarek, jeśli większe, pokrojone na połówki lub ćwiartki
szklanka bulionu
200 ml gęstej śmietany
łyżeczka octu winnego
świeża bazylia
bułka paryska lub inna, masło
Posiekaną cebulę podsmaż w garnku z grubym dnem na odrobinie oleju. Dodaj czosnek i pomidory, duś kilkanaście minut. W międzyczasie podsmaż pieczarki, nie soląc ich i nie dodając pieprzu. Do pomidorów dodaj następnie bulion i śmietanę, zagotu i wrzuć pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i octem. Gotowe! Na talerzu udekoruj listkami bazylii. Podawaj z pieczywem.