czwartek, 19 grudnia 2013
Trochę inne wigilijne ...
Zupa z krewetek na ostro
1 łyżka oleju
3 łyżki imbiru (najlepiej świeżego)
mała cebula, posiekana
litr bulionu
łyżeczka łagodnej papryki
mała główka kapusty pekińskiej, drobno posiekana
0,5 kg krewetek (rozmrożonych)
2 łyżki sosu rybnego
1/2 szklanki soku z limonki lub cytryny
łyżka posiekanej kolendry
Ta wspaniała zupa zastąpi z powodzeniem tradycyjny, ostry barszcz czerwony, a jej przygotowanie jest chyba prostsze, niż zabawa z buraczkami.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, podsmaż cebulę z imbirem, a następnie wlej bulion, dodaj paprykę i zagotuj. Wrzuć kapustę i gotuj kilka minut na małym ogniu. Następnie dodaj krewetki, i sok z cytryny i gotuj tylo chwilę, krewetki powinny zmięknąć po kilku minutach. Wtedy zupa jest gotowa, na talerzu posyp tylko kolendrą.