SKŁADNIKI:
2 PORCJE
250 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
SOS POMIDOROWY:
500 g świeżych pomidorów lub 400 g pomidorów z puszki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki oliwy extra vergine
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, szczypta cukru oraz po szczypcie kminu rzymskiego, kolendry i ostrej papryczki
KASZA JAGLANA Z JARMUŻEM:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
garść listków jarmużu
Kaszę uprażyć na suchej patelni lub w garnku, wlać 2/3 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką oliwy, zagotować. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 12 minut do miękkości kaszy. Dodać posiekane liście jarmużu, wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty pod przykryciem.
Kaszę z jarmużem wyłożyć na talerze, polać sosem z kalafiorem.
250 g kalafiora (świeżego lub mrożonego)
SOS POMIDOROWY:
500 g świeżych pomidorów lub 400 g pomidorów z puszki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżki oliwy extra vergine
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, szczypta cukru oraz po szczypcie kminu rzymskiego, kolendry i ostrej papryczki
KASZA JAGLANA Z JARMUŻEM:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
garść listków jarmużu
PRZYGOTOWANIE
Pomidory wyłożyć do garnka, świeże pomidory należy wcześniej sparzyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, oliwę, sól i pieprz, cukier oraz oregano. Zagotować, przykryć i gotować przez ok. 10 minut (świeże pomidory można gotować dłużej bez przykrycia aby odparowały). Następnie włożyć różyczki kalafiora, doprawić solą, pieprzem i posypać resztą przypraw. Przykryć i gotować przez ok. 10 - 15 minut do miękkości kalafiora.Kaszę uprażyć na suchej patelni lub w garnku, wlać 2/3 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką oliwy, zagotować. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 12 minut do miękkości kaszy. Dodać posiekane liście jarmużu, wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty pod przykryciem.
Kaszę z jarmużem wyłożyć na talerze, polać sosem z kalafiorem.
Źródło: kwestia smaku