SKŁADNIKI
- cukinia
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa extra vergine
- płatki chili
- ser kozi w roladce (lub mozzarella lub brie lub z niebieską pleśnią)
- suszone pomidory w oleju
- bazylia lub rukola lub kolendra lub mięta
- grzanki z bagietki opieczonej w tosterze lub zrumienionej na patelni czy w piekarniku
PRZYGOTOWANIE
- Cukinię "obrać" obieraczką do warzyw aby uzyskać podłużne plasterki.
- Rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą dużą patelnię ewentualnie piekarnik na 180 stopni). Cukinię posypać solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, płatkami chili i skropić oliwą extra vergine. Paski cukinii układać na patelni jeden obok drugiego i na dużym ogniu grillować przez około 1 minutę z jednej strony, aż od spodu pokryje się ciemnymi paseczkami.
- Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz. Cukinię można też ułożyć na rozgrzanej blaszce piekarnika i piec przez około 2 minuty lub do czasu aż nieco zmięknie.
- Gdy cukinia będzie jeszcze ciepła układać ją na desce, z brzegu każdego paska kłaść po kawałku sera, suszonego pomidora i zielonego listka bazylii, rukoli lub mięty. Zwijać roladki (można dawać po dwa paski cukinii na jedną roladkę, np. mniejszy i większy pasek) i układać na półmisku lub od razu bezpośrednio na grzance. Można skropić oliwą extra vergine, posypać solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło: kwestia smaku