Herbatniki przekładane masą serkowo-czekoladową
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
250 g serka kanapkowego śmietankowego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka miodu
16 herbatników
4 łyżki mleka
Sposób wykonania:
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do metalowej miski. Miskę umieścić na małym garnku z małą ilością wrzątku – tak aby woda nie dotykała do dna miski. Podgrzewać garnek aż czekolada zupełnie się rozpuści. Odstawić ją do przestudzenia.
Do drugiego naczynia włożyć serek. Dodać cukier puder, miód oraz rozpuszczoną czekoladę. Ucierać masę widelcem aż będzie jednolita.
Przygotować małą formę lub deskę do krojenia (można wyłożyć je kawałkiem foli aluminiowej). 8 herbatników zamaczać kolejno w mleku i układać obok siebie (jak na zdjęciu). Wyłożyć na nie masę serkowo-czekoladową, wyrównać ją widelcem. Przykryć pozostałymi herbatnikami, również zamaczanymi w mleku. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić na 0,5-1 godz do lodówki, do schłodzenia i stężenia.
Deser podawać schłodzony, najlepiej pokrojony w mniejszą kostkę (każdy herbatnik podzielony na 2-4 części).
Źródło: https://pysznapasja.wordpress.com/category/ciasta/bez-pieczenia/
Do drugiego naczynia włożyć serek. Dodać cukier puder, miód oraz rozpuszczoną czekoladę. Ucierać masę widelcem aż będzie jednolita.
Przygotować małą formę lub deskę do krojenia (można wyłożyć je kawałkiem foli aluminiowej). 8 herbatników zamaczać kolejno w mleku i układać obok siebie (jak na zdjęciu). Wyłożyć na nie masę serkowo-czekoladową, wyrównać ją widelcem. Przykryć pozostałymi herbatnikami, również zamaczanymi w mleku. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić na 0,5-1 godz do lodówki, do schłodzenia i stężenia.
Deser podawać schłodzony, najlepiej pokrojony w mniejszą kostkę (każdy herbatnik podzielony na 2-4 części).
Źródło: https://pysznapasja.wordpress.com/category/ciasta/bez-pieczenia/