wtorek, 14 października 2014

Z cyklu jak dla mnie przepis idealny - Tarta z gruszką i gorgonzolą





 Tarta z gruszką i gorgonzolą

Składniki:
ciasto francuskie: 1 opakowanie
średnie gruszki: 2 szt.
ser gorgonzola: 1 opakowanie
orzechy włoskie: 50 g
masło: 1 łyżka

Sposób przygotowania:
Grszki obieramy, kroimy na niezbyt grube plastry.
Ciastem wykładamy formę na tartę lub zwykłą prostokątną blaszkę. Roztapiamy 1 łyżkę masła, po czym smarujemy nim ciasto.
Kruszymy ser gorgonozla i siekamy orzechy. Na cieście równomiernie rozkładamy rozkruszony ser oraz kawałki gruszek i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Pieczemy ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz