środa, 17 czerwca 2015

Ciasto, które samo się robi





Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 10 dag świeżych drożdży
ponadto
  • 500 g owoców (użyłam borówki i mrożone maliny)
  • 3 łyżki płatków migdałowych


Sposób wykonania:
Ciasto najlepiej przygotować w misce lub innym naczyniu z szerokim dnem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na dno miski pokruszyć  drożdże. Następnie rozsypać cukier z cukrem wanilinowym. Kolejno wylać letnie mleko i olej. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Ostatnia warstwa to przesiana mąka ze szczyptą soli.
Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny.
Po 2 godzinach zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Można to także zrobić mikserem.
Blachę o wymiarach 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce. Całość posypać płatkami migdałów (ja dodałam jeszcze na wierzch kruszonkę).
Kruszonka
  • 40 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 120 g mąki

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 minut w temp 180 C.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Smacznego :)

Dziś poza przepisem dodatkowa prośba jednej z czytelniczek bloga. Może ktoś z Was zechce wesprzeć operację Jej siostry

Źródło: zjemyto.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz