piątek, 17 października 2014

Zapiekanka z mielonym mięsem



Składniki:
600 g mięsa mielonego,
250 g pieczarek,
2 cebule,
1 bułka,
1 jajko,
2 małe pomidory,
300 g ziemniaków,
sól morska Specialite Kamis,
pieprz czarny Specialite Kamis,
szczypiorek,
do obtoczenia kotletów: bułka tarta,
sos:
400 ml śmietany 12%,
2 jajka,
szczypta soli Kamis, papryki słodkiej Kamis i pieprzu kolorowego Kamis.

Przygotowanie:
Bułkę maczamy w mleku lub wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy do mięsa mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pieprz i sól. Mieszamy, aż do połączenia się składników. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Podsmażamy na patelni, po 2 minutki z każdej strony. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pól i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z cebulką. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z ziemniakami. Całość posypujemy pieczarkami i zalewamy sosem. Sos robimy ze śmietany, wymieszanej z roztrzepanymi jajkami i przyprawiony przyprawami. Układamy ćwiartki pomidorków i posypujemy szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 30 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz