czwartek, 16 października 2014

Z cyklu jak dla mnie przepis idealny - Paluch z makiem




SKŁADNIKI :

2 prostokątne płaty ciasta francuskiego
250g gotowej masy makowej
z bakaliami
białko jajka
cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Rozwijamy płaty ciasta francuskiego . Jeden z nich smarujemy częścią roztrzepanego białka.
Na drugim rozprowadzamy równomiernie masę makową. Przykrywamy ciasto z makiem drugim ciastem - wysmarowaną częścią w dól. Dociskami do siebie ciasta.
Kroimy ciasto wzdłuż krótszego boku na paski grubości 1,5-2 cm. Każdy pasek chwytamy
z dwóch stron i zwijamy w spiralę (obkręcając w przeciwne strony)

Układamy nasze świderki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym białkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15-20 min.
w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz