niedziela, 26 lipca 2015

Bezglutenowe kopytka z bobu, koperku i szczypiorku z sosem jogurtowo-bazyliowym



Składniki na kopytka:
- 400-430g ugotowanego, obranego bobu
- 130g mąki (dałam ryżową) w razie potrzeby więcej
- pół pęczka koperku
- pół pęczka szczypiorku
- łyżeczka suszonego majeranku
- 15 listków bazylii
- 1-2 ząbki czosnku
- jajko
- sól, pieprz

Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Koperek i szczypiorek siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z resztą składników prócz mąki miksujemy w malakserze do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem wedle upodobań. Po zmiksowaniu łączymy z mąką, w razie potrzeby, gdyby masa była zbyt kleista, dosypać jeszcze ze 2 łyżki mąki i mieszamy już za pomocą łyżki. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy do wrzątku wraz ze szczyptą soli. Z otrzymanej masy formujemy wałki (najlepiej na oprószonej mąką stolnicy), spłaszczamy i kroimy pod ukosem. Kopytka gotujemy w wodzie do 3 minut od ich wypłynięcia. Podajemy na ciepło np. z jogurtem czy sosem jogurtowo-bazyliowym z przepisu niżej.
Nie przejmujcie się, jeśli wyjdą Wam nierówne! Sama wole takie robione od serca, niż przygotowane przy użyciu linijki! :)

Składniki na sos:
- 150g jogurtu naturalnego
- 20g listków bazylii (szklanka)
- ząbek czosnku
- sok z ćwiartki cytryny
- sól, pieprz

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy w miseczce lub oblewamy nim kopytka.

Smacznego!

Źródło: befitbestrong.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz