czwartek, 16 lipca 2015

Kalafior zapiekany z pomidorami

Bardzo proste i smaczne danie dla wersji dietetycznej można pominąć ser.


Składniki:

1 kalafior
3 pomidory
150 g startego żółtego sera
1 duża cebula
1 łyżeczka tymianku
sól czosnkowa
sól
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła

Wykonanie:
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej i posłodzonej wodzie około 10 minut. Musi być lekko twardy.
Cebulę pokroić w piórka i lekko zeszklić na łyżce oliwy.
Formę do zapiekania smarujemy masłem.
Pomidory pokroić w kostkę. Na dnie naczynia ułożyć cebulę , a następnie pomidora oraz różyczki kalafiora. Wszystko posypujemy startym serem, solą czosnkową i tymiankiem
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu rozpuszczenia i zarumienienia się sera.

Źródło: http://smakiuczucie.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz