poniedziałek, 21 września 2015

GRZYBY ZAPIEKANE W PAPILOTACH Z KUSKUSEM, SEREM KOZIM I OLIWKAMI




SKŁADNIKI
2 PORCJE

250 g świeżych grzybów (np. borowików, podgrzybków, maślaków, pieczarek, kurek i kani)
100 g suchego kuskusu
1/3 szklanki sherry lub białego wina lub bulionu np. grzybowego
10 zielonych lub czarnych oliwek
dwie gałązki świeżych ziół (rozmarynu lub tymianku, ewentualnie natki)
60 g masła
dwie szczypty wędzonej papryki (opcjonalnie)
40 sera koziego (np. rolady pleśniowej) lub fety

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kwadraty o boku około 40 cm. Grzyby dokładnie oczyścić.
Do dwóch głębokich talerzy wsypać po połowie kuskusu, dodać po połowie grzybów, wlać sherry lub wino, rozłożyć oliwki, gałązki świeżych ziół i kawałeczki masła. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypać serem kozim lub fetą.
Zawartość talerzy zsunąć na środek arkusza papieru do pieczenia, tak, aby kuskus znalazła się na spodzie a grzyby na wierzchu. Złożyć boki papieru do środka i zawinąć tworząc szczelne paczuszki. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut.

WSKAZÓWKI


Po otwarciu paczuszek można jeszcze zapiekać je przez 2 - 3 minuty (pod grillem) aby składniki dodatkowo się zrumieniły, ale wówczas utracimy nieco cennej wilgoci i aromatu.

Źródło: kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz