sobota, 5 listopada 2011

Pierwszy w życiu serniczek mojej roboty.

Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia sernika, ale jakoś takoś miałam dystans ale w końcu się udało :).

Sernik na tartowym spodzie:





Składniki na spód ciasta (średnica formy do tarty to 26cm):


3 szklanki mąki
kostka margaryny
2 żółtka
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
4 łyżki mleka
szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i energicznie zagniatamy ciasto.

Po połączeniu wszystkich składników formujemy kulkę, zawijamy ją w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.

Po zadanym czasie, nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, w między czasie ciasto wałkujemy na placek i obkładamy uprzednio przygotowaną formę ( ja smaruje tłuszczem i obsypuję bułką tartą).

Ciasto znajdujące się już w formie, w kilku miejscach nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 15 minut.

W między czasie przygotowujemy masę serową.  

Składniki na masę serową:

0,5  kg twarogu (trzykrotnie zmielony) ja kupiłam masę serową Doktora Otkera (super)
0,5  szklanka cukru
3 łyżki mąki
4 jajka
1/2 szklanki śmietanki kremówki
2 łyżki ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii

Wykonanie:


Ser ucieramy z cukrem, pod koniec ucierania dodając mąkę.

Dodajemy po 1 jajku, za każdym razem ucierając masę do gładkości.

Dolewamy śmietankę kremówkę, dodajemy wanilię i ucieramy aż do połączenia wszystkich składników.
Przelewamy masę na wcześniej przygotowany spód.

Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, po pięciu minutach przykrywamy ciasto pergaminem, żeby się z góry  nie przypaliło  i pieczemy przez 30 minut.

Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy jeszcze przez kolejne 30 minut. Wbity w środek ciasta, drewniany patyczek, powinien wyjść bardzo delikatnie wilgotny.

Jeśli ciasto po 1 godzinie nie jest dopieczone, zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy nadal, nawet do 30-45 minut.

Studzimy sernik w piekarniku przy całkowicie otwartych drzwiczkach, następnie wstawiamy do lodówki na kilka-kilkanaście godzin (o ile członkowie rodziny go wcześniej nie zjedzą :) ).

Ciasto można udekorować dowolną polewą, lukrem, świeżymi owocami lub musem/sosem owocowym.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz