piątek, 4 listopada 2011

Zamiast nudnych obiadowych ziemniaków ... :)

Ziemniaczane placuszki kminkowe z sosem pomidorowym




Składniki (na 4 porcje):
- 800 g mączystych ziemniaków
- sól
- 50 g plus 2 łyżki masła
- 150 g mąki pszennej
- 4-5 łyżek mleka
- 3 łyżki ziaren kminku
- garść czarnych oliwek
- papryka

sos pomidorowy:
- 250 g przecieru pomidorowego
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz (kolorowy), szczypta cukru
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i gotować do miękkości w osolonym wrzątku przez około 25 minut. Odlać wodę i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Dodać łyżeczkę soli i ostudzić.

Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić 50 g masła, lekko przestudzić, a następnie dodać je do ziemniaków wraz z mąką oraz mlekiem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Pokrytymi mąką rękami uformować z ciasta  12 kulek, ułożyć je na blasze i rozpłaszczyć na placuszki grubości palca i średnicy 8 cm.
Posypać kminkiem, kawałkami papryki i oliwek  i na każdym placuszku rozłożyć po kilka wiórków masła -  w sumie 2 łyżki.

Piec placuszki w gorącym piekarniku przez około 30 minut, aż się przyrumienią i będą chrupiące.

Przygotowanie sosu:
przecier pomidorowy wlać do rondelka i podgrzać na średnim ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wsypać szczypiorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz