czwartek, 24 listopada 2011

Zapiekanka naleśnikowo-pieczarkowa

Przepis jest wart polecenia z wielu względów ale najistotniejsze to: 

1) danie jest pyszne
2) danie jest bardzo proste do zrobienia (naleśniki i farsz można zrobić dzień wcześniej a w dzień obiadu tylko zapiec wiec trwa to ok. 15min)  
3) przepis na ciasto naleśnikowe jest idealny (na  patelni Tefal Preference C6500652 smażę je bez grama tłuszczu)  




Składniki

na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 3 jajka
- kilka gałązek natki pietruszki (posiekać)
- 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta

pozostałe:
- 400 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- tarty żółty ser
- sól i pieprz

Wszystkie składniki na naleśniki oprócz natki zmiksować, wsypać natkę, wymieszać. Usmażyć naleśniki.

Pieczarki obrać i pokroić w kostkę grubości ok. 1 cm, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. 
Na maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę smażyć. Wsypać pokrojone pieczarki, przykryć i dusić aż wszystkie warzywa zmiękną. Chwilę przed końcem duszenia naczynie odkryć, żeby nadmiar wody odparował. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmarować margaryną. Naleśniki przekroić na pół, a potem pokroić w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Włożyć do naczynia. Dołożyć warzywa, wymieszać. Posypać tartym serem.
Naczynie wstawić do nagrzanego do 180C  piekarnika na ok. 20 minut.


Serdecznie polecam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz