poniedziałek, 6 lipca 2015

KAWA MROŻONA






SKŁADNIKI
2 PORCJE

250 ml mocnej kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem
4 łyżeczki brązowego cukru
100 ml zimnego mleka
6 - 8 kostek lodu
opcjonalnie: 1 gałka lodów waniliowych / śmietankowych lub 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego

PRZYGOTOWANIE

Dwie duże, wysokie szklanki włożyć do zamrażarki aby się schłodziły. Zaparzyć kawę, posłodzić i dokładnie wymieszać. Ostudzić (można włożyć do garnka z zimną wodą).
Włożyć lód do pojemnika blendera, dodać mleko, ostudzoną kawę i opcjonalnie lody lub mleko skondensowane. Zmiksować przez kilka sekund.
Wyjąć zimne szklanki z zamrażarki, wlać kawę (najlepiej z wysoka aby powstała piana), opcjonalnie włożyć dodatkowe kostki lodu i posypać brązowym cukrem. Można też udekorować bitą śmietaną. Kawę najlepiej podawać od razu po przelaniu do szklanek kiedy jest najwięcej piany.

Źródło: Kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz