wtorek, 13 grudnia 2011

Pikantna zupa z czerwoną fasolą w hiszpańskim stylu

Jeśli ktoś miał by ochotę  na zupę inną  niż tradycyjne polskie, polecam poniższy przepis, zapewniam że danie jest bardzo pyszne, treściwe no i  z hiszpańską nutą.

 Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 2 ziemniaki
- 250 g cienkiej kiełbasy
- pęczek dymki
- 100 g makaronu świderki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 0,5 l wrzątku, gotować 15 minut. Wsypać połowę osączonej z zalewy fasoli, dolać 750 ml wrzątku, dodać koncentrat, szczyptę papryki sól i pieprz. Zmiksować.
Kiełbasę pokroić w plasterki, dymkę pokroić w krążki, szczypiorek posiekać i odłożyć trochę do posypania. Cebulę zezłocić na oleju.

Kiełbasę, dymkę, szczypiorek i resztę fasoli dodać do zupy, chwilę pogotować. Dodać osobno ugotowany makaron, wymieszać.  Przyprawić i od razu podawać, każdą porcję posypując szczypiorkiem.
Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz