poniedziałek, 20 października 2014

Chumus czyli pasta z ciecierzycy



Składniki:

* 3 łyżki sezamu
* 1 łyżka oleju sezamowego lub innego
* puszka ciecierzycy ( około 300 g )
* 2-3 ząbki czosnku
* około 100 ml oliwy z oliwek
* sól
* papryka w proszku

Wykonanie:
Na wstępie musimy przygotować TAHINI, czyli pastę sezamową.
Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy ziarna sezamu i prażymy, aż sezam lekko się ze złoci. Uwaga ! Nie wolno przypalić , gdyż ziarna staną się gorzkie.
Ostudzić.
Sezam zmiksować, pulsacyjnie. Dodać łyżkę oleju sezamowego i miksować, aż pasta stanie się gładka.

Ciecierzycę, wraz z wodą, zmiksować z czosnkiem i oliwą na pastę. Dodać tahini, połączyć obie pasty. Gotowy hummus doprawić do smaku.

Przełożyć do słoiczka, polać oliwą i posypać papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz