środa, 15 października 2014

Cukinia faszerowana inaczej




Składniki:
2 cukinie
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 pomidor
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 mała papryczka chili
kilka małych kulek mozzarelli lub 1 duża
2 ząbki czosnku
szczypiorek
sól, pieprz

Cukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek. Oprószamy solą i pieprzem.

Kuskus zalewamy 1 szklanką wody, solimy, odstawiamy.

Przygotowujemy farsz. Paprykę, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę chili kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy z kasza kuskus. Przyprawiamy do smaku.

Nadziewamy cukinie, układamy mozzarellę (u mnie małe kulki przekrojone na pół) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20-30 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz