wtorek, 14 października 2014

Do mięska wyśmienite - Pyry z gzikiem




Składniki: na 4 osoby
- ok kg ziemniaków ( w zależności ile ich zjecie)
-600 g półtłustego twarogu
-duża cebula
-ok. 250 ml mleka lub 200g śmietany 18% lub 12% (można w ostateczności dodać śmietany kremówki, kefiru lub maślanki)
-sól/świeżo mielony pieprz

-szczypiorek - opcjonalnie
-masło

Ziemniaki umyć i gotować w osolonej w wodzie do miękkości. Można gotować w mundurkach.
Cebulkę bardzo drobno pokroić w kostkę.
Twarożek rozdrobnić widelcem i stopniowo dolewać mleka lub śmietany i mieszać by twarożek nie był zbyt luźny. Po przewróceniu łyżeczki z serkiem, powinien on spaść, ale nie tak szybko jak łyżeczka mleka.
Dodać cebulkę, przyprawić solą i pieprzem.
Pyry nakładamy na talerz, smarujemy masłem i nakładamy gzik. Można posypać szczypiorkiem.


! Jeśli mamy możliwość, ziemniaki owinięte w folie, możemy wrzucić na grilla lub żar ogniska. Wtedy smakują jeszcze lepiej.
! Jeśli pozostanie wam twarożku, możecie go użyć na kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz