poniedziałek, 27 października 2014

Faszerowane pomidorki koktajlowe




Składniki:
24 pomidorki koktajlowe
2 kromki chleba
2 łyżki masła
1/4 szklanki tartego sera grana padano
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka świeżej bazylii
sól
pieprz

Przygotowanie:
Spodnią część pomidorków odcinamy (pomidorki będziemy układać górną częścią do dołu) i ostrożnie za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ. Wnętrze pomidorków oprószamy solą i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Starty ser, pietruszkę, bazylię oraz miękkie masło przekładamy do blendera. Z kromek chleba odcinamy skórki, miąższ kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość miksujemy, aż masa zacznie wyglądem przypominać kruszonkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotową masą ciasno napełniamy pomidorki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 20 minut, aż wierzch farszu się przyrumieni. Podajemy zaraz po upieczeniu.

Smacznego

Źródło:
kuchnia Lidla

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz