środa, 29 października 2014

Maffinki w wersji wytrawnej





Składniki:
150 g mąki
4 jaja, umyte
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukinia, pozbawiona gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę lub starta na tarce
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
1 łyżka świeżego koperku, umytego, posiekanego
niewielka ilość masła
1 łyżka świeżego szczypiorku, umytego, posiekanego
75 ml mleka
niewielka ilość soli
niewielka ilość świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek
100 g twardego sera dojrzewającego startego na tarce o drobnych oczkach
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym

Sposób wykonania:
Mąkę i jaja wraz z proszkiem do pieczenia przekładamy do misy miksera. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i pokrojoną cebulkę. Dodajemy posiekany szczypiorek i posiekany koper.

Do misy miksera wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem oraz 1 łyżka oliwy z oliwek i startym serem (niewielka ilość pozostawiamy do dekoracji). Mieszamy za pomoca miksera.

Do papilotek wlewamy niewielką ilość powstałej masy (wcześniej możemy je posmarować od środka niewielką ilością masła), dodajemy tuńczyka, następnie papilotki z masą i tunczykiem ponownie zalewamy masą.

Na koniec muffinki posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C z termoobiegiem na 20 minut. Muffinki możemy serwować na ciepło lub na zimno.

Smacznego

Źródło: kuchnia Lidla 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz