czwartek, 16 października 2014

Muffinki z dyni



Składniki na 12 babeczek 
-225 g mąki pszennej
-1 łyżeczka proszku do pieczenie
-pół łyżeczki sody
-łyżeczka przyprawy do dyni*
-szczypta soli
-113 g masła
-200 g cukru
-2 jajka
- szklanka dyniowego puree** ok 180 ml

Sposób przygotowania:
Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszać.
Masło ubijać z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Dodać jedno jajko, połączyć składniki, następnie dodać kolejne jajko.
Mąkę i dynię dodawać w dwóch etapach. Wsypać połowę mąki , zamieszać, następnie dodać połowę puree z dyni i zamieszać. Czynność powtórzyć.
Piec w 180stopniach przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.

Serek składniki:
-150 g serka naturalnego
-35 g masła
-2 łyżeczki cukru pudru

-orzechy laskowe lub pekan

Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta. Ostudzone babeczki posmarować serkiem. Posypać orzechami.

* przyprawa: 
- 1 łyżka cynamonu - 1/2 łyżeczka imbiru - 1/2 łyżeczki gałki
Przyprawa bez cynamonu: -2 łyżeczki goździków, 1 łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka imbiru, łyżeczka gałki muszkatołowej. Uprażyć goździki i ziele. Zmielić i wymieszać z innymi przyprawami.
Jeśli nie macie takiej przyprawy, nie zamierzacie je robić polecam dodanie samego cynamonu (łyżeczka) i gałki (½)
Czwartą opcją jest ¼ łyżeczki suszonego imbiru, ¼ łyżeczki sproszkowanych goździków, 1 łyżeczka cynamonu.

puree z dyni:**

Autorka przepisu puree z dyni  robi troszkę inaczej, efekt smakowy wydaje mi się ten sam. 

– nie piekę dyni w piekarniku bo szybciej i taniej będzie ją pokroić w małą kosteczkę, gotować aż do miękkości i zmiksować na gładką papkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz